De dirigent

Mijn achtergrond. In 1990 ging ik samenwonen in Schalkwijk. Dat is een héél klein dorpje onder Utrecht. Op een avond kwam de pastoor op zijn fiets langs, om ons welkom te heten in zijn parochie (en tussen neus en lippen door even te vragen of wij wel naar de kerk gingen). Toen ik hem vroeg of er een jongerenkoor was, moest hij dat ontkennen. Ik heb toen meteen aangeboden om een koor op te richten.

Ik zou dan een pianist en een dirigent zoeken. Dit had ik al eerder met succes gedaan in Ermelo. Afijn, na 2 koffie, 3 wijntjes en een paar sigaren ging hij weer huiswaarts. Een week later zaten wij braaf in de kerk toen de pastoor tijdens de dienst wist te vertellen dat hij een dirigente had gevonden die een jongerenkoor wilde oprichten! Wij wisten niet wat we hoorden. Maar in een dorp met nog geen 2000 inwoners was dat snel doorverteld en ik kon, gevoelsmatig, niet meer terug. Zo ben ik van start gegaan met een beginnende pianist en ongeveer 25 leden. Ondanks mijn gebrek aan een dirigentenopleiding (wat echt een vak apart is) zijn we gewoon begonnen. Dit jongerenkoor bestaan nog steeds!

Na 4 jaar heb ik het dirigeerstokje doorgegeven aan een ‘echte’ dirigent en ben verhuisd naar Hoogerheide. Ook hier wilde ik mij aansluiten bij een jongerenkoor maar wat bleek… ze zochten nog een dirigent. Per ongeluk ben ik dus in ‘het vak’ gerold. Nu beschik ik inmiddels over ruim 20 jaar ervaring en heb ik ‘en passant’ ook nog een dirigentencursus gevolgd. Naast Jongerenkoor Libs ben ik nu dus ook actief voor Kinderkoor Plezier! Overigens allemaal op vrijwillige basis.